Tips voor veilig gebruik van sjnabbeltjes.nl

 

Het merendeel van de kopers en verkopers op sjnabbeltjes.nl hebben goede bedoelingen en zijn betrouwbaar. Zij versturen de goederen zoals afgesproken en betalen netjes op tijd. Helaas is er ook een klein aantal mensen dat misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Met onderstaande tips minimaliseert u de kans op een teleurstelling en kunt u met plezier blijven kopen en verkopen.

 

Tips voor veilig handelen

Controleer bij het Meldpunt Internetoplichting of er meldingen zijn over de verkoper.

Benader elkaar persoonlijk.

Leg telefonisch contact met elkaar, maak duidelijke afspraken met elkaar en bewaar alle informatie: Gegevens koper/verkoper, advertentietekst, betaalgegevens, e-mails, etc.

Weet wat je koopt. Probeer vooraf zoveel mogelijk informatie in te winnen over het object en de verkoper. Stel de verkoper vragen als er onduidelijkheden zijn , bijvoorbeeld of het artikel authentiek (geen namaak) en wettelijk toegestaan is.

Vertrouw op je gevoel.

Gebruik je gezonde verstand en vertrouw op je gevoel. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Kies voor een veilige betaalwijze.

Wees extra voorzichtig bij transacties met het buitenland: Gebruik betaalmethoden die geschikt zijn voor transacties via internet: gebruik bij onbekenden geen betaalmethoden als Western Union Bank, MoneyGram, HSBC bank en cheques.

Zorg voor een veilige verzending

Als de verkoop niet in persoon wordt afgehandeld, maak dan duidelijke afspraken over de verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten. Meer informatie over postzendingen kunt u vinden op de website van PostNL. Enkele voorbeelden van veilig(er) versturen zijn:

Onder rembours

Aangetekend verzenden

 

Mocht een gebruiker toch zijn afspraken niet nakomen:

Wat te doen in geval van oplichting?

Het is een ernstige zaak wanneer adverteerders worden beschuldigd van oplichting. Wij behandelen dergelijke meldingen zeer serieus en proberen waar nodig gerichte stappen te ondernemen tegen adverteerders. Je kunt ons hiermee helpen door de hieronder genoemde informatie te verschaffen, voor zover beschikbaar;

Link naar de advertentie of een beschrijving van de advertentie, indien de link al verwijderd is;

E-mail adres van de adverteerder;

IP adres van de adverteerder;

(Gebruikers)naam van de adverteerder;

Telefoonnummer van de adverteerder;

Straat, postcode en woonplaats van de adverteerder;

Aankoopbedrag;

De datum van aankoop en de datum van betaling;

Betaalmethode;

Rekeningnummer van adverteerder;

Jouw voor- en achternaam;

Jouw straat, postcode en woonplaats;

Jouw telefoonnummer;

De voorafgaande e-mail conversatie tussen jou en deze persoon; Indien er reeds aangifte bij de politie is gedaan, nummer proces-verbaal en woonplaats waar de aangifte is gedaan.

 

Hoe doe ik aangifte?

Wanneer je als koper vooraf de verkoper betaalt, maar de verkoper het product vervolgens niet levert, adviseren wij je als volgt. Doe in geval van oplichting (artikel 326 Wetboek van Strafrecht) altijd aangifte bij de politie. Iedereen heeft het recht aangifte te doen van een strafbaar feit en opsporingsambtenaren zijn verplicht deze op te nemen (artikel 163 lid 5 in verband met artikel 161 Wetboek van Strafvordering). De politie kan vervolgens bovenstaande gegevens, welke je aan ons verschaft inclusief onze gegevens over de adverteerder bij ons opvragen. Met het verstrekken van bovenstaande gegevens ga je ermee akkoord dat wij deze gegevens aan Politie, Justitie en andere opsporingsinstanties kunnen verstrekken. De informatie die je ons toestuurt, zal worden opgeslagen en verwerkt in overeenstemming met ons Privacy Beleid.

Menu